Koffiebroodjes van de molen
Moeilijkheidsgraad: MakkelijkIngrediënten
300 gram rozijnenbroodmix
190 ml melk
20 gram boter
10 gram gist
50 gram rozijnen
50 gram cranberries
50 gram noten (bijvoorbeeld walnoten of hazelnoten)
kaneel, speculaas- of koekkruiden
100 gram gele roompoeder + 250 gram water
Abrikozenjam
100 gram glazuursuiker
Eventueel: een eetlepel limoen- of citroensap
Bakpapier
Eventueel: spuitzak
Instructies
- Doe de rozijnen en cranberries in een kom.
- Hak de noten grof en doe ze bij de gedroogde vruchten.
- Doe ook de kruiden bij de rozijnen/cranberries en noten en meng het goed.
- Zet weg tot gebruik.
- Bereid de gele room met het water zoals beschreven op de verpakking.
- Bewaar de gele room tot gebruik in de koelkast.
- Verwarm de melk tot lauwwarm en smelt daarin de boter.
- Maak een deeg van de rozijnenbroodmix, de lauwe melk met de boter en het gist.
- Dit kan je doen met de machine of met de hand.
- Het wordt niet een heel stevig deeg, het blijft iets slap.
- Laat de deegbol even 10 minuten rusten.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad, tot een lap van circa 30 x 40 cm.
- Verdeel de gele room over de deegplak, laat echter steeds circa 5 centimeter van de rand vrij
- Strooi het rozijnen/cranberrie/notenmengsel erover.
- Maak de vrijgelaten deegranden iets nat.
- Rol de deegplak op vanuit de langste zijde en duw de sluitnaad goed aan.
- Snijd de rol in plakken van circa 2 centimeter dik en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat
- Laat de broodjes afgedekt circa 45 à 60 minuten rijzen op een niet tochtige, liefst warme plek.
- Verwarm ondertussen de over voor tot 220 graden (een hete luchtcirculatieoven 25 graden lager).
- Bak de broodjes als ze gerezen zijn in circa 12 minute goudbruin en gaar.
- Verwarm de abrikozenjam.
- Als de koffiebroodjes helemaal zijn afgekoeld kan je ze bestrijken met de verwarmde abrikozenjam.
- Maak de glazuur door een eetlepel water of sap door de suiker te roeren.
- Drapeer de glazuur met een lepel over de broodjes of gebruik een spuitzak.
- Klaar zijn je overheerlijke koffiebroodjes!