Kerststol bakken met de hand en in de oven
Gang: ReceptenMoeilijkheidsgraad: MakkelijkPorties
20
portiesVoorbereidingstijd
2
urenKooktijd
30
minutenIngrediënten
300 gram rozijnenbroodmix
20 gram verse gist of 10 gedroogde
1 ei
100 – 110 gram water
- Potpourri
250 gram rozijnen, liefst geweld (2 dagen van te voren 15 min weken in water, afspoelen en 2 dagen laten drogen in een vergiet)
50 gram cassata vruchtjes
eventueel naar keus: 100 gram gebroken geweekte hazelnoten
- Vulling
200 gram amandelspijs
- Afwerking
advocaat dip of room dip
Instructies
- Bereiding
- De helft van de bloem, alle gist, het ei en het water in een mengkom doen en met een lepel mengen.
- Dit beslag 20 minuten laten rusten.
- De rest van de bloem toevoegen en 5 minuten kneden.
- Na het kneden direct de potpourri erdoor knijpen, niet kneden.
- Van het deeg een bol maken en 20 minuten laten rijzen.
- Van de bol een punt maken, deze weer 20 minuten laten rijzen.
- Met een rolstok of deegroller het deeg platrollen (over de lengte); de randen iets dikker laten.
- Leg in het midden de pil spijs en klap het deeg dicht, zodat de twee dikke randen op elkaar liggen.
- Druk het deeg tussen de verdikking van de spijs en de dikke rand stevig aan.
- Leg de stol op de bakplaat en doe beide in een ruime plastic zak tegen het uitdrogen.
- Laat de stol 60 – 90 minuten rijzen.
- Afbakken
- De oven voorverwarmen op de hoogste stand gedurende 15 minuten.
- De regelknop in de juiste stand zetten: 190°C.
- De bakplaat in het midden of iets onder het midden in de oven schuiven.
- Baktijd: ongeveer 30 a 35 minuten.
- Afwerking
- de kerststol, als deze afgekoeld is, instrijken met gesmolten roomboter en na afkoeling poedersuiker erover strooien.