0
Je winkelwagen

Brood met mixen van de molen, gebakken in de oven

Brood met mixen van de molen, gebakken in de oven

Ingrediënten

  • 500 gram broodmix van de molen

  • 5 gram gedroogde gist of 10 gram verse gist

  • Ca. 30 gram water minder dan op de verpakking van de mix staat

  • Om een beter product te verkrijgen is het mogelijk om 20 gram water door margarine te vervangen.

Instructies

  • Verder nodig
  • Broodblik van plaatstaal. Voor het bakken het blik met een kwastje insmeren.
  • Krabber/steker (om deeg los te steken).
  • Mengkom.
  • Bereiding
  • Weeg de grondstoffen nauwkeurig af (Zorg ervoor dat alle grondstoffen op kampertemperatuur zijn!).
  • De droge gist door de mix mengen. Bij gebruik van verse gist deze oplossen in lauw water.
  • Voeg het lauwe water toe en meng het geheel door elkaar. Laat dit 20 minuten staan.
  • Nu begint het kneden. Kneed het deeg net zo lang tot het niet meer aan de handen plakt.
  • Dit stadium is na 10 minuten bereikt.
  • De kneedhandeling is heel belangrijk. Duw het deeg met de muis van de hand uit op het aanrecht en rol het weer terug. Dan de deegpil een kwart slag draaien. Deze handelingen herhalen tot het deeg taai wordt en van de handen loslaat. Zolang het deeg niet van de handen loslaat, of scheurt, is het nog niet goed. Maar het deeg moet ook net niet aan de handen blijven plakken, dus eventueel iets lauw water toevoegen. Een soepel deeg geeft een soepel brood. Dit is de belangrijkste fase van het brood, lang genoeg kneden met precies genoeg water.
  • Bovenstaande kan natuurlijk ook met een keukenmachine of een broodbakmachine (alleen kneden gebruiken)
  • Maak van het deeg tenslotte een gladde bol en laat deze 30 minuten rijzen in de mengkom, afgedekt met een vochtige doek (bij voorkeur op een warme plek, maar niet in de oven).
  • Laat de bol uit de mengkom op het met lauw water bevochtigde aanrecht vallen en druk het deeg plat tot een ronde pannenkoek, zo groot als een bord.
  • Rol de deegplak stevig op zodat een puntmodel ontstaat.
  • Laat de deegpunt tien minuten op een nat bord of een natte broodplank liggen (het aanrecht is meestal te koud).
  • De deegpunt met vlakke handen (of een deegroller) platdrukken tot tweemaal de lengte van het bakblik.
  • De lange plak opvouwen: aan beide kanten eenderde van de deegplak overslaan naar het midden, zodat de uiteinden net over elkaar heen liggen en de deegplak de breedte heeft van het bakblik.
  • Tenslotte de deegplak van boven naar beneden oprollen.
  • Deze deegrol met de ‘sluiting’ omlaag in het broodblik leggen.
  • In het blik het deeg nog ca. 40 minuten laten rijzen (het deeg dient voor het bakken in het midden een vinger dik boven het blik uit te komen).
  • Afbakken
  • De oven voorverwarmen in de hoogste stand gedurende 15 minuten.
  • De regelknop op de juiste stand zetten: 220’ C.
  • De baktijd is ongeveer 45 minuten (het brood klinkt hol als het gaar is).
  • Na het bakken het brood direct uit het blik halen en op een rooster laten afkoelen.
  • Voor de glans kan het brood direct na het bakken met water worden bestreken
Deel op