Ons bedrijf
Molen de Arend is een levendig, hedendaags bedrijf in een eeuwenoud gebouw. Sinds 2014 hebben Adri Kamp en Marijna Hazen het bedrijf overgenomen van hun voorgangers. Adri is de huidige molenaar en Marijna staat samen met een team van enthousiaste, kundige medewerkers in de molenwinkel. Ondertussen leven ze samen met hun twee dynamische molenaarszonen van de wind.
Bovenin de molen maalt Adri het graan tot meel en maakt er mengsels van. Een deel van het versgemalen meel gaat naar de bakkers in de regio, het andere deel verwerken we in onze eigen mengsels en verpakken we voor de molenwinkel.
In de molenwinkel is door de jaren heen veel veranderd en het assortiment is steeds groter geworden. En we zijn nog dagelijks bezig met het bedenken van nieuwe recepten voor broden en zoete baksels. In de molen bevinden zich twee koppels stenen die in bedrijf zijn, hier wordt op authentieke wijze graan gemalen. Deze wijze van malen draagt ertoe bij dat de producten van de molen uniek en van de beste kwaliteit zijn. Maar goed meel begint natuurlijk met goed graan. Het graan dat we malen is van de beste kwaliteit en komt uit Nederland. Dit betekent dat er veel eiwitten in de tarwe zitten, die een goed bakresultaat geven.
Ons graan wordt regelmatig gekeurd door een onafhankelijke molenaar van het AKG. Niet alleen de graankwaliteit maar ook de maalkwaliteit zijn hierbij belangrijk om een goed brood te kunnen bakken. Om dit graan op de beste manier te malen, heeft Adri meerdere jaren een opleiding tot molenaar gevolgd. Dit gaat nog steeds volgens eeuwenoude traditie, van meester op leerling.
Ambachtelijk korenmolenaarsgilde
Molen de Arend heeft zich aangesloten bij het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde. Het AKG wil het korenmolenaarsambacht in stand houden, passend binnen de huidige maatstaven en het bevorderen en produceren van gezonde voeding. Daarom testen ze jaarlijks het graan en de maalproducten van haar leden op een aantal cruciale punten.
AKG staat voor Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde. Deze groep van molenaars komt verschillende keren per jaar bijeen in vergadering of studiedag voor het uitwisselen van gegevens van producten, samenstelling melanges en prijzen.
En om de samenwerking te bevorderen wat betreft kwaliteit, verpakking, receptuur, lesstof en publicaties.
Al deze molens voeren het schild dat zichtbaar is opgehangen buiten of binnen op de molen. Dit schild staat voor kwaliteit. De molenaars moeten dan ook aan verschillende eisen voldoen om voor het schild in aanmerking te komen. Zo wordt de molenaar geballoteerd wat betreft het maalproces. Hij moet kennis hebben van de maalstenen en van het graan. Hij moet kunnen omgaan met de molen en de molen moet voldoen aan de eisen van netheid en hygiëne. Deze eisen zijn vastgelegd in de Statuten en het Huishoudelijk Reglement van het AKG welke bovenstaande eisen inhouden, vervolgens mag hij het embleem voeren op al zijn verpakkingsmateriaal en reclame.
Als u dit embleem dus tegenkomt op de molen dan betekent dit dat de Molenaar voldoet aan de eisen die het A.K.G. stelt en dat het graan tussen de molenstenen wordt gemalen waardoor het zijn smaak en geur blijft behouden. Op deze eeuwenoude manier van malen hebben de natuurlijke eigenschappen van de korrel het minst te lijden.
Daarnaast moeten molenaars zich houden aan de eisen die gesteld worden aan voedselveiligheid. Veel molens werken met een Hygiënecode die juli 2008 is goedgekeurd. Daarin staat wat de molenaar minimaal moet doen om een voedselveilig product te kunnen leveren. Controle op de Hygiënecode gebeurd door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA)
Geschiedenis
Molen “De Arend” is een ronde, stenen stellingmolen in Terheijden. De molen is in 1742 gebouwd in opdracht van de adellijke familie Nassau-Siegen te Breda. Een grote ingemetselde gedenksteen boven de ingang herinnert hieraan. Na een brand in 1756 is de molen herbouwd.
Een stelling molen is een hoge windmolen met een stelling of balkon. Zo’n molen staat meestal in bebouwd gebied en moet dus hoog zijn om voldoende wind te vangen. De wieken en staart reiken dan ook niet tot de grond.
“De Arend” heeft naar alle waarschijnlijkheid zijn naam gekregen, doordat hij als een grote arend boven de bebouwing uittorent en zijn draaiende wieken als vleugels door de wind slaan.
Tijdens de Franse periode is Molen De Arend in particuliere handen gekomen. De molen is eind jaren ‘60 van de 20e eeuw in het bezit gekomen van de toenmalige Gemeente Terheijden, die De Arend heeft laten restaureren.
In 2014 heeft de gemeente de molen afgestoten en is er stichting molen de arend in het leven geroepen. Meer informatie over de stichting kunt u vinden op de website van stichtingmolendearend.nl
De molen heeft vele molenaars gekend, die elk met veel passie hun vak hebben uitgevoerd. Tot 2014 was dit Herman Schippers die zich momenteel nog steeds inzet als vrijwilliger op de molen en in de stichting.