site navigation:
Home > Molenaarsgilde

Ambachtelijk korenmolenaarsgilde

Molen De Arend is aangesloten bij het AKG, wat staat voor Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde. Deze groep van molenaars komt verschillende keren per jaar bijeen in vergadering of studiedag voor het uitwisselen van gegevens van producten, samenstelling melanges, prijzen, enz. en om de samenwerking te bevorderen wat betreft kwaliteit, verpakking, receptuur, lesstof en publicaties.

Al deze molens voeren ook het schild (zie afbeelding) dat zichtbaar is opgehangen buiten of binnen op de molen. Dat schild staat voor kwaliteit. De molenaars moeten dan ook aan verschillende eisen voldoen om voor het schild in aanmerking te komen. Zo wordt de molenaar geballoteerd wat betreft het maalproces. Hij moet kennis hebben van de maalstenen en van het graan. Hij moet kunnen omgaan met de molen en de molen moet voldoen aan de eisen van netheid en hygiŽne.

Deze eisen zijn vastgelegd in de Statuten en het Huishoudelijk Reglement van het AKG welke bovenstaande eisen inhouden, maar AKG: Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde ook dat hij het embleem mag voeren op al zijn verpakkingsmateriaal en reclame.

Als u dit embleem dus tegenkomt op de molen dan betekent dit dat de Molenaar voldoet aan de eisen die het A.K.G. stelt en dat het graan tussen de molenstenen wordt gemalen waardoor het zijn smaak en geur blijft behouden. Op deze eeuwenoude manier van malen hebben de natuurlijke eigenschappen van de korrel het minst te lijden.

Daarnaast moeten molenaars zich houden aan de eisen die gesteld worden aan voedselveiligheid. Veel molens werken met een HygiŽnecode die juli 2008 is goedgekeurd. Daarin staat wat de molenaar minimaal moet doen om een voedselveilig product te kunnen leveren. Controle op de HygiŽnecode gebeurd door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA)